DOLAR 32,2587 -0.02%
EURO 34,6805 -0.14%
ALTIN 2.393,61-0,26
İstanbul
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:06

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

İran’ın güç denemesi
60 okunma

İran’ın güç denemesi

İran dün akşam saatlerinde İsraile seyir füzeleri ve dronlarla saldırdı.

ABONE OL
15 Nisan 2024 22:22
İran’ın güç denemesi
1

BEĞENDİM

ABONE OL

İran dün akşam saatlerinde İsraile seyir füzeleri ve dronlarla saldırdı. Tüm dünya başkentlerinde bu konu birinci sırada gündeme oturdu… Analistler yorumcular bu konuyu konuşuyor ve yazıyorlar. Peki ne olmuştu da İran böyle bir saldırı gerçekleştirdi? Sonucu ne oldu? Amacına ulaşabildi mi?
Geçtiğimiz haftalarda İsrail, İranın Şam’daki konsolosluğunu vurmuştu. Burada bazı devrim muhafızları da ölmüştü. İran herzaman yaptığı gibi intikam yeminleri ederek hameset yaptı. Geçmişte Kasım Süleymani meselesinden de alışığız diğer suikastlerden de … Gürler ama yağamaz… Kendi kamuoyu da Gazze konusunda dişe dokunur adımlar atmadığı için bir hayli öfkeliydi. Bu sefer halkını ikna etmek için işi daha zordu. O yüzden önce Hürmüz boğazında İsraile ait bir kargo gemisine el koydu. Sonra da dronlarla saldırı başlattı.
İsrail elini kaldırmadan İngiltere büyük kısmını havada etkisiz hale getirdik açıklamaları yaptı. İsrail semalarında kuş avlar gibi avladıkları dron videoları ve füzeleri servis ederek ne kadar büyük ve güçlü oldukları imajını korumak için algı pompalamasına devam ettiler. Diğer taraftan İran televizyonları ve Hizbullah kaynakları ise İsraile isabet eden videoları, kaçışan insanları ve panik atmosferini ekranlara taşıdı…
Saddamın Scud füzelerinden sonra ilk defa bir devletin füzeleri İsraile düştü.

Kim kazandı? Kim kaybetti?
Birinci kazanan İsrail !!!
Çünkü Netenyahu hem iç kamuoyunda hem de dış dünyada desteğini giderek kaybediyor ve dünya liderleri tarafından yalnızlığa itilerek bırakması yönünde telkinler veriliyordu. İyice köşeye sıkışmıştı. Saldırıyla birlikte içeride savaşı bitirmek isteyen halkta, dışarda İsrail’i yalnız bırakan Dünya devletleri de yeniden konsolide oldular. Yani birleştiler. İsrail halkı Refah’ı da dümdüz edelim naaraları atmaya başladı.Netanyahunun şuan keyfinin yerinde olduğundan eminim.

İkinci kazanan ise kuşkusuz İran!!!
İç kamuoyu baskısını azalttı. Kısa da olsa gövde gösterileri yaptı. Demir kubbeyi delebildiğini gösterdi ve en önemlisi de bunların olacağını beş altı saat öncesinden dünyaya bildirdi. Herkes dalga geçti (haklı yanları yok değil) ama ilk defa kendi gücünü deneme fırsatı buldu. Buna danışıklı dövüşte desek kayıkçı kavgası da desek yeridir ama İran ilk defa bir deneme yaptı. Amerikayı yine önceden bilgilendirmiş midir bilemem ( boş yerleri vuracağız diye) ama biraz beklenenin üstünde bir etki oluşturdu diyebiliriz.
Ortadoğu denkleminde masada ben de varım dedi. Bundan sonraki pozisyonunu göreceğiz.
Kim kaybetti sorusunun muhatabı ise malesef İslam dünyası. Filistin halkı diyeceğimi düşündünüz değil mi? Onlar bir avuçlar ama galipler. Ölüm onlar için mağlubiyet değil galibiyet nişanesi.
Esas mağlup olanlar sessiz kalanlardır. Rahmetli Erbakan “İsrail’in Filistin’lilere attığı bombaların yarısını Müslüman ülkeler İsraile atsaydı biz bugün Kudüste çay içiyor olurduk” sözleriyle bitiriyorum. Selam ve dua ile…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP