DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
İstanbul
20°

KAPALI

03:53

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

Sülük ile sağlık
59 okunma

Sülük ile sağlık

ABONE OL
27 Nisan 2024 18:08
Sülük ile sağlık
2

BEĞENDİM

ABONE OL

Sülükler; kan dolaşımını artırmak, kan akışını iyileştirmek ve genel iyileşmeyi hızlandırmak için yara bölgesine uygulanan organizmalardır. Yaklaşık 10 cm uzunluğunda olan yetişkin sülükler, üç çeneye yayılan 300 dişe sahiptir. Her bir sülük, her beslenmede kendi ağırlığının neredeyse 10 katı kadar, yaklaşık 5 ila 10 ml kan tüketebilir. Bir yıla kadar beslenmeden kalabilir. Tıbbi amaçlar için tabanı çamurlu küçük bir havuzda özel olarak yetiştirilir
Sülük tedavisi ile ilgili ilk kaynaklar MÖ. 15. yüzyılda yaşamış Babil’li hekimlere kadar gitmektedir. İbn-i Sina’nın kitaplarında da sülük tedavisi yerini almıştır.
Günümüzde sülük tedavisi biyolojik etkileri açısından “benzeri olmayan” bir tedavi yöntemi olarak nitelendirilmektedir. İngilizler sülüğe ‘canlı eczane’ adını vermişlerdir.
Hirudoterapi, tıbbi sülükler kullanılarak yüzyıllar boyunca hastalıkları tedavi etmek amacıyla uygulanan bir tedavi şeklidir. Sülük tedavisi ile ilgili ilk kaynaklar MÖ. 15. yüzyılda yaşamış Babil’li hekimlere kadar gitmektedir. İbn-i Sina’nın kitaplarında da sülük tedavisi yerini almıştır.
Sülük tedavisi esnasında, ilk ısırıkta hafif ağrı hissedilir ve daha sonra sülük salgısı anestezik içerdiğinden dolayı uygulama boyunca ağrı hissedilmez. Sülük tutunduğu bölgeden 15 ml kan etmektedir. Tedavi ortalama 20 ile 120 dakika kadar sürmektedir.
Sülük tutunduğu bölgeden ayrıldıktan sonra salgısında bulunan biyoaktif maddelerin etkisinden dolayı kanama 4 -48 saat devam edebilir. Isırık alanı, sterilize edilmiş,pamuk veya gazlı bez benzeri bı ürünle temizlenir, kanamanın önlenebilmesi için de sıkı bir tamponla kapatılır. Her bir sülük tek kullanımlıktır.
Kan ile bulaşan hastalıklar riskine karşı tedavide kullanılmış olan sülük,vücuttan ayrıldıktan sonra tıbbi atık olarak imha edilir.
Aşırı alerjik kişilere yapılmamalıdır. Kaşıntı ve allerji olduğunda enfekte yara değilse anti allerjik krem ve haplar kullanılabilir. Bazen sirke sürülebilir, soğuk tampon uygulanabilir. Aşırı ise doktora başvurulmalıdır. Böcek alerjisine karşı iğne yaptırılabilir.
Sülük uygulamasında da hacamatta olduğu gibi hicri günlere dikkat edilmesinde fayda vardır. Çarşamba, cuma, cumartesi günleri yapılması tavsiye edilmemektedir.
Sülük tedavisi genellikle 5-7 gün aralıklarla hastalığın tedaviye cevabına bakılarak yapılır. Eklem ağrıları gibi rahatsızlıklarda 2-3 seans etkili olurken varis hastalarında 10-15 seans tedavi yapılabilmektedir.

Tıbbi Sülüğün Biyoaktif Bileşenleri
Sülüğün tükürük salgısı, esas olarak 100’den fazla proteinler, peptitler olan biyolojik açıdan aktif bileşikler içermektedir. Kan emme esnasında sülükler, tutunduğu yere, bu biyolojik ve farmakolojik açıdan farklı aktif maddelerden oluşan kompleks bir karışımı salgılarlar.
Sülüğün tükrük salgısındaki maddeler nedeniyle faydalı etkiler olmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:
Varisler ve ven hastalıklarında
Hemoroidlerde
Kardiyovasküler hastalıklarda
Hipertansiyonda
Migren ağrılarında
Kadın hastalıklarında
Ağrılarda (salyasındaki madellere bağlı olarak romatizmal ağrılar başta olmak üzere çoğu ağrıda etkilidir)
Omurganın ağrılı sendromları Artoz, osteoartrit, periartrit ve romatoid artrit Lateral epikondilit gibi
Dış kulak yolu ve kronik kulak enfeksiyonları
Katarakt, glokom, travmatik yaralanma ve inflamasyon gibi göz hastalıkları
Cilt hastalıkları ve cilt yenilemede,kırışıklıklarda

Hirudoterapi aşağıdaki koşullarda uygulanmamalıdır:
Anemi
Lösemi
Hamilelik
Organ nakli
Hemofili
Gebelik ve emzirme döneminde (bebeğe zarar verme ihtimaline karşı)
Yakın tarihte amalgam diş dolgusu yapıldıysa ( sülük bileşenleri dolgu içindeki civa ile olumsuz etkileşim,zehirlenmeye sebep olabilir)
Sülük salgısının aktif içeriğine allerjisi olanlarda
Kanamalı bir ameliyat geçirildiyse
Kanser hastalığı geçirildiyse
Genel olarak böcek ısırmasına karşı alerjik durum varsa ; sülük tedavisi uygulanmamalıdır.
Sülük tedavisine bağlı muhtemel komplikasyonlar:
Uzun süren kanama ve buna bağlı gelişen anemi
Alerjik durumlar
Sülük ısırıkları bazen, bazı kişilerde ekimoz ve keloid oluşturmaktadır. Bu lekelerin çoğu 2-3 hafta içinde kaybolmaktadır.
BÖYLE DURUMLARDA MUTLAKA TEDAVİYİ YAPAN KİŞİYE VEYA DOKTORA BAŞVURUNUZ.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP