Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde tarım işiyle uğraşan çiftçiler, artan girdi maliyetlerine rağmen ürünlerini satamadıklarını belirtti. Bölgenin önemli ürünlerinden karpuzun hasadı devam ederken, tarladaki fiyatı 2,5 TL'ye kadar düştü.

Diyarbakır'ın önemli tarım ürünlerinden olan karpuzun hasadı devam ediyor. Artan girdi maliyetleri ve düşük ürün fiyatları nedeniyle büyük zarar ettiğini belirten karpuz üreticileri, yetkililerden destek talebinde bulundu.

Girdi maliyetlerinin ciddi şekilde arttığını kaydeden üreticiler, tüm ağır masraflara rağmen ürünlerini satamadıklarını vurguladı.

Abdulkadir Özbahçeci

"Çiftçiler olarak iflasın eşiğine geldik"

Tarımda girdi maliyetlerinin yükseldiğini ifade eden karpuz üreticisi Abdulkadir Özbahçeci, ürünlerinin ağır masraflara rağmen alıcı bulamaması nedeniyle büyük sıkıntı yaşadığını vurguladı.

Özbahçeci, "500 dönüme yakın karpuz ektim ama satılmıyor. Hepimiz iflas ettik. Geçen yıl da böyleydi; bütün mahsulümüz tarlada kalmıştı. Bir önceki yıl Bingöl'de ektiğimiz karpuzun kilosunu 1 TL'den veriyorduk. Dönüm başı 30 bin TL masrafımız oldu ama 15 bin TL kazancımız yok. İhracat yok, karpuz satılmıyor. Bu yıl karpuz çok fazla üretildi. Masraflar çok ağır. Gübrenin tonu 26 bin, mazotun litresi 50 TL'yi geçmiş durumda. Masraflar bu kadar ağır olmasına rağmen ürünlerimiz satılmıyor." dedi.

"Çiftçi ürününü maliyetine bile satamıyor"

Yalnızca karpuzun değil, domates, biber ve patates gibi birçok ürünün de fiyatlarının çok düşük olduğunu söyleyen Özbahçeci, "Bölgede binlerce dönüm soğan tarlada kaldı. Geçen yıl zararımız vardı ama bu kadar ağır değildi. Bu yıl artan masraflardan dolayı zararımız daha da büyüdü. Geçen yıl 16 bine aldığımız gübreyi bu yıl 26 bine alıyoruz. Karpuz fidesini geçen yıl 16 TL'ye almıştık, bu yıl 30 TL'den aldık. Sera naylonunun tonunu geçen yıl 45 bin TL'ye alırken bu yıl 80 bin TL'ye yükseldi. Damlama sulamada kullandığımız hortumları da bu sene iki katı fiyata aldık. Sadece ben değil, çiftçilerin çoğu iflasın eşiğinde. Ben iflas ettim, bari ihracat olsun da diğer çiftçilerin yüzü gülsün." ifadelerini kullandı.

Özbahçeci, "650 dönüme yakın buğday ve arpa ektiğim tarladan sadece 26 dönümünü biçebildim. Kuraklıktan dolayı arpa ve buğday bu sene verim vermedi. Devlet karpuza destek vermiyor. Bu bölgede de kimin tarlasını icara aldıysak, ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) vermiyorlar. Karpuzun tarladaki kilosunu 2,5 TL'ye veriyoruz. Bunun 50 kuruşu yükleme parası. Dönüm başı en az 15 bin TL zararımız var. Toplamda yaklaşık 3 milyon TL'ye yakın zararım var." şeklinde konuştu.

Salih Özbahçeci

"Karpuz para etmiyor, üretici zararına satış yapıyor"

Aynı bölgede üretim yapan Salih Özbahçeci ise karpuz fiyatlarının 3,5 TL seviyesinde olduğunu, ancak giderlerin çok yüksek olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Bu yıl karpuz fiyatları düşük. 3,5 TL'ye satıyoruz ama bir milyon su maliyeti, 2,5 milyon kira ücreti, 1,5 milyon TL de ilaç parası var. Şu an cepten yiyoruz. Karpuzun tanesini 10 TL'den veriyoruz ama yine de kurtarmıyor."