Zirve’nin ilk günü, üye ülkelerin katılımıyla, Barış ve Güvenlik, Küresel Yönetişim Reformu başlıklı oturum gerçekleştirilecek. Bakan Fidan’ın katılacağı oturumlarda 11 üye, 10 ortak ve Türkiye dahil 8 davetli ülkenin yanı sıra 9 uluslararası ve bölgesel kuruluş temsil edilecek.
Türkiye ile birlikte Azerbaycan, Filistin, Kenya, Kolombiya, Meksika, Şili ve Uruguay davetli ülkeler arasında bulunuyor. Oturumlar kapsamında jeopolitik konular, çok taraflılık, ekonomik gelişmeler, yapay zeka, çevre ve küresel sağlık dahil olmak üzere muhtelif başlıkların ele alınması öngörülüyor.
Zirve grubun kurucu ortaklarından Rusya ve Çin liderlerinin katılımı olmadan gerçekleşecek. Çin lideri Şi Cinping, son 12 yıldır BRICS zirvelerine düzenli olarak katılıyordu. Bu yıl onun yerine Başbakan Li Qiang, Pekin yönetimini temsil edecek.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından hakkında çıkarılan tutuklama kararı nedeniyle Brezilya’ya gitmeme kararı almış olabilir. Putin, Güney Afrika’daki BRICS zirvesine de aynı sebeple katılmamıştı.
Putin’in Brezilya'daki zirveye videokonferans yöntemiyle katılması planlanıyor.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 6-7 Temmuz'da Brezilya'da düzenlenecek 17. BRICS Liderler Zirvesi'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı temsilen katılacak. Fidan, üye olmayan ülkelerin de davet edildiği "Çok Taraflılığın Güçlendirilmesi, Ekonomik-Mali Meseleler ve Yapay Zeka" ile "Çevre, COP30 ve Küresel Sağlık" başlıklı oturumlara katılacak. Bakan Fidan, 10-11 Haziran 2024'te Rusya’nın Nijnıy Novgorod şehrinde düzenlenen BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında gerçekleştirilen "BRICS+" oturumuna da katılmıştı.
BRIC, 2006'da Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulmuş olup, 2011'de Güney Afrika Cumhuriyeti’nin katılımıyla BRICS adını almış bir istişare ve işbirliği platformu. Mısır, Etiyopya, Birleşik Arap Emirlikleri ve İran, Ağustos 2023’teki genişleme kapsamında BRICS’e katılmıştı.
Dönem Başkanı Brezilya, Ocak 2025’te Endonezya’nın da BRICS’e üye olduğunu duyurmuştu.