Doğada yaşayan hayvanlar, duyusal yoksunluklara karşı farklı başa çıkma stratejileri geliştirir. Örneğin, köpekler zayıf bir sesi daha iyi duyabilmek için başlarını ses kaynağına doğru çevirirken, kediler ise çevreyi daha iyi kavramak için kulaklarını değişik yönlere hareket ettirir.
Johns Hopkins Üniversitesi’nin yaptığı bir çalışmada, işitme duyusunu yön bulmak için kullanan yarasaların, bu duyudan mahrum kaldıklarında nasıl adapte oldukları incelendi. Araştırmacılar, yarasaları ekolokasyon kullanarak bir platformdan diğerine uçmaları için eğitti ve ardından beyinlerindeki işitme ile ilgili önemli bir bölgeyi ilaçla geçici olarak devre dışı bırakarak deneyi tekrarladı.
Deney sonuçları gösterdi ki, işitme kaybı yaşayan yarasalar parkuru ilk denemede hızlı ve başarılı bir şekilde tamamladı. Yarasalar, uçuş sırasında engellere çarpsalar veya yeterince çevik olmasalar bile hatalarını hızla telafi etmeyi başardı.
Bu yöntemlerle, yarasaların ortama hızla uyum sağladığı gözlemlendi.
Çalışmanın yazarlarından nörobilimci Cynthia Moss, yarasaların diğer memelilerden ve insanlardan farkının, adaptif yeteneklerini inanılmaz derecede hızlı ve neredeyse otomatik olarak devreye sokmaları olduğunu belirtti. Araştırmanın diğer yazarı Clarice Diebold ise, “Bulgular oldukça ilgi çekici çünkü bu yöntemler genellikle yarasaların dış ortamdaki gürültüye uyum sağlarken ortaya çıkıyordu. Ancak, içsel bir işleme sorununa karşı da bu adaptasyonun kullanıldığını gözlemledik.” dedi.
Çalışmanın detayları Current Biology dergisinde yayımlandı.
GÜNDEM
06 Aralık 2024GÜNDEM
06 Aralık 2024GÜNDEM
06 Aralık 2024YAŞAM
06 Aralık 2024YAŞAM
06 Aralık 2024YAŞAM
06 Aralık 2024YAŞAM
06 Aralık 2024