DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
İstanbul
18°

AÇIK

17:01

İKİNDİ'YE NAMAZ VAKTİ

Su ürünleri sektörü 2 milyar dolar gelir hedefine odaklandı
  • ADIM HABER
  • Ekonomi
  • Su ürünleri sektörü 2 milyar dolar gelir hedefine odaklandı
148 okunma

Su ürünleri sektörü 2 milyar dolar gelir hedefine odaklandı

ABONE OL
22 Şubat 2024 15:04
Su ürünleri sektörü 2 milyar dolar gelir hedefine odaklandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Atalay, Antalya’da düzenlenen Su Ürünleri Yetiştiriciliği Çalıştayı’na katılarak AA muhabirine Türkiye’nin su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığı konusunda bölgesinde lider olduğunu ve ihracat bakımından dünyada önemli bir konumda olduğunu belirtti.

Atalay, Türkiye’nin 100’den fazla ülkeye su ürünleri ihracatı gerçekleştirdiğini ve 2023’teki 1 milyar dolarlık hedeflerini 2019’da yakaladıklarını, geçen yıl ise 1,7 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaştıklarını aktardı.

Su ürünleri ihracatının önemine vurgu yapan Atalay, “2024 için su ürünlerinden 2 milyar dolar gelir hedefini belirledik. Bu hedefi başarmak için gerekli planlamaları yapıyoruz. Ayrıca, 2030’a kadar katma değeri yüksek ürünlerle 5 milyar dolarlık bir ihracat hedefimiz var. Bu amaçla Bakanlık olarak yoğun bir çalışma yürütüyoruz.” şeklinde konuştu.

Üretim planlaması konusuna da değinen Atalay, bitkisel, hayvansal ve su ürünleri dahil olmak üzere tüm ürünlerde üretim planlamasının yapıldığını ve levrek, Türk somonu ve çupra gibi türlerin bu planlama kapsamında yer aldığını ifade etti.

Doğu Karadeniz’de üretilen balıkların kaliteli yağlanarak hızlı büyüdüğünü belirten Atalay, “Bu balıkları dünya pazarına ihraç ediyoruz. Ancak asıl amacımız, bu balıkları halkımıza uygun fiyata sunabilmek. Hem yerel tüketimi artırmak hem de ihracatı desteklemek için 12 ay boyunca taze balık teminini hedefliyoruz. Üretim planlaması çerçevesinde doğru adımlar atarak, çevreye duyarlı bir şekilde üretim yapıyoruz. Bu da ihracatta avantaj sağlıyor ve ürün kalitesini artırıyor.” dedi.

Balık tüketimini artırmak için çeşitli teşviklerin sağlandığını belirten Atalay, ürün yelpazesine midye eklediklerini ve Mersin balığından siyah havyar elde etmeye başladıklarını söyledi.

Atalay, ihracat hedeflerine ulaşmak için kalkan ve lahoz gibi 20’ye yakın yeni türü üretimlerine ekleyeceklerini ifade ederek, “Su ürünleri sektörü, istihdama önemli bir katkı sağlıyor. Bakanlık ve araştırma enstitüleriyle iş birliği yaparak dünya pazarlarında rekabet edebilecek ürünler geliştiriyoruz.” diye konuştu.

Kişi başı balık tüketimini artırmak için çeşitli kampanyaları desteklediklerini belirten Atalay, son beş yılda kişi başı balık tüketiminin 5,5 kilogramdan 8 kilograma yükseldiğini ifade etti.

Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Coşkun da Türk somonunun son beş yıldır dünya çapında önemli bir lezzet haline geldiğini belirtti. Geçen yıl 45 bin ton Türk somonunu ihraç ettiklerini ve 350 milyon dolar gelir elde ettiklerini aktaran Coşkun, bu yıl için 65 bin ton Türk somonu üretmeyi ve toplamda 600 bin ton üretim yaparak 2 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediklerini söyledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP