Cumhurbaşkanı Tharman Shanmugaratnam'ın parlamentoyu 15 Nisan'da feshetmesinin ardından Singapur, erken genel seçimlere gidiyor.
Oy kullanmanın zorunlu olduğu Asya-Pasifik bölgesinin ada ülkelerinden Singapur, parlamenter cumhuriyet sistemiyle yönetiliyor.
Yarın düzenlenecek genel seçimde, 2,75 milyonu aşkın kayıtlı seçmenin sandık başına gitmesi bekleniyor.
Tek meclisli parlamenter yapıya sahip şehir devleti Singapur'da seçimler, genelde 5 yıl arayla yapılıyor.
İngiltere'nin 1959'da Singapur'a özerklik tanımasından bu yana her seçimi kazanan iktidardaki Halk Hareket Partisi'nin (PAP), bu seçimlerden galip çıkması bekleniyor.
Çoğunluk esaslı sistemin uygulandığı Singapur'da "grup temsili seçim bölgesi" ve "tek üyeli seçim bölgesi" olmak üzere iki tür seçim bölgesi bulunuyor.
"Grup temsili seçim bölgesi", Singapur'da azınlık grupların parlamentoda daha fazla söz hakkına sahip olmaları için 1988'de hayata geçirildi. Seçim bölgelerinin büyüklüğüne göre belirlenen bu sistemde, 3 ila 6 milletvekilinden oluşan grup belirli azınlıkları temsil ediyor.
Bu sistemde birden fazla milletvekili seçildiği için grup halinde yarışan adaylar arasında en fazla oyu alan grup, o seçim bölgesindeki tüm milletvekillerini kazanıyor.
Grup içindeki milletvekillerinden en az birinin Malezyalı, Hint ya da diğer azınlık grup mensubu olması şartı koşuluyor.
Toplam milletvekili sayısının en az dörtte birinin grup temsilcisi olması gerekiyor.
Ayrıca, "tek üyeli seçim bölgesi" sisteminde bir adaya oy veriliyor.
Parlamentonun 97 üyesinin belirlenmesi hedeflenen seçimde, toplamda 11 parti yarışırken seçimlere katılan 211 adaydan yüzde 46'sı iktidar partiyi temsil ediyor.
İktidar partisi PAP, 33 bölgede 97 sandalye için adaylığını koyarken, ana muhalefet partisi WP ise 8 bölgede 26 sandalye için mücadele edecek.