İşgal rejiminin yaklaşık iki yıldır sürdürdüğü soykırım savaşıyla eş zamanlı olarak devam eden abluka, ölümcül insani krize neden oluyor.

Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, son 24 saat içinde işgal kuşatmasının ardından kıtlık ve yetersiz beslenme sonucu 2’si çocuk olmak üzere 9 Filistinlinin can verdiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Dr. Munir el-Berş, "9 şehit açlık nedeniyle hayatını kaybetti, bunların ikisi çocuk." dedi. El-Berş, Açlıktan ve yetersiz beslenmeden ölenlerin toplam sayısının 122’ye yükseldiğini, bunların 83’ünün çocuk olduğunu aktardı.

Gazze Şeridi, yakın tarihinin en ağır insani felaketlerinden birini yaşıyor. Şiddetli açlık, yaklaşık 22 aydır devam eden geniş çaplı İsrail saldırılarıyla iç içe geçmiş durumda. 2 Mart’tan bu yana sınır kapılarının tamamen kapatılmasıyla birlikte, gıda ve ilaç girişinin engellenmesi krizi daha da derinleştirdi.

Sağlık Bakanlığına göre, çocuklar ve hastalar arasında şiddetli yetersiz beslenme belirtileri artık açıkça görülüyor. Gıda ve tıbbi malzeme tedarikindeki büyük açık ve sağlık tesislerinin neredeyse tamamen işlevsiz hale gelmesi durumu daha da kötüleştiriyor.

Dün, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, “Gazze’deki insanlar ne diri ne ölü; yeryüzünde yürüyen cesetler gibiler.” dedi.

UNRWA’nın en son raporlarına göre, Gazze kentindeki her beş çocuktan biri yetersiz beslenme sorunu yaşıyor ve bu oran her gün artıyor. Lazzarini, UNRWA ekiplerinin sahada karşılaştığı çocukların çoğunun ileri derecede zayıf ve bitkin olduğunu, acil tedavi almazlarsa ölüm riskiyle karşı karşıya olduklarını vurguladı.

UNRWA çalışanlarının da açlıktan görev yapamaz hale geldiğini belirten Lazzarini, “İnsanlara yardım etmeye çalışan kişiler yiyecek bulamıyorsa, bu insani sistemin tümüyle çöktüğünü gösterir.” dedi.

Gazze’deki ailelerin çocuklarına bakamayacak kadar aç olduklarını söyleyen Lazzarini, UNRWA kliniklerine ulaşan hastaların önerilen tedavilere uymaları için gerekli enerji, besin ve imkanlardan yoksun olduklarını ifade etti.

Lazzarini, “Bu aileler artık dayanacak güçte değil. Çöküyorlar, hayatta kalamıyorlar. Varlıkları tehdit altında." diye ekledi.

Çarşamba günü Uluslararası Af Örgütü, işgali Gazze’de Filistinlilere karşı soykırım suçu işlemek ve açlığı savaş silahı olarak kullanmakla suçladı. Af Örgütü, işgalin uyguladığı ayrımcı ve askeri amaçlı “yardım dağıtım” sistemiyle insani yardımların güvenli ve tarafsız şekilde ulaştırılmasını engellediğini ve bunun uluslararası hukuka göre bir savaş suçu olduğunu vurguladı.

Filistin Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, yardım almaya çalışırken işgal ve ABD güçleri tarafından açılan ateş sonucu şimdiye kadar 1.083’ten fazla Filistinli katledildi, 7.275’ten fazla kişi yaralandı, 45’ten fazla kişi ise kayboldu. Bu sözde “yardım dağıtım merkezleri” adeta “ölüm tuzaklarına” dönüştü.

7 Ekim 2023’ten bu yana ABD desteğiyle Gazze’de soykırım gerçekleştiren işgal; katliam, aç bırakma, yıkım ve zorunlu göç politikaları uygulayarak uluslararası çağrıları ve Uluslararası Adalet Divanı’nın emirlerini hiçe sayıyor.

Bu soykırımda şu ana dek çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 203 binden fazla Filistinli şehit oldu ya da yaralandı. Ayrıca 11 binden fazla kayıp, yüzbinlerce yerinden edilmiş insan, çocukları da kurban alan kıtlık ve büyük yıkım yaşanıyor.