İki günlük Çin-ABD üst düzey ekonomik ve ticari ilişkiler toplantısının ardından gelen kararda, her iki taraf da ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin hem iki ülke hem de küresel ekonomi açısından önemini kabul etti. Ortak açıklamada, sürdürülebilir, uzun vadeli ve karşılıklı fayda sağlayan bir ekonomik ve ticari ilişkiye duyulan ihtiyaç vurgulandı.

Açıklamaya göre, Amerika Birleşik Devletleri, 2 Nisan’dan itibaren Çin (Hong Kong Özel İdari Bölgesi ve Makao Özel İdari Bölgesi dahil) menşeli ürünlere uygulanan ek ad valorem (değer esaslı) vergi oranının 24 puanını 90 gün süreyle askıya alacak ve bu ürünlerde yüzde 10 oranındaki mevcut ek vergiyi ise koruyacak. Ayrıca, 8 ve 9 Nisan tarihlerinde Çin’den ithal edilen ürünlere getirilen ek gümrük vergileri kaldırılacak.

8 Nisan’da Beyaz Saray tarafından yayımlanan 14259 sayılı Başkanlık Kararnamesi’ne göre, ABD Çin’e yönelik “karşılıklılık esasına dayalı” gümrük vergisini yüzde 84’e çıkarmıştı. Ertesi gün yayımlanan başka bir başkanlık emriyle bu oran yüzde 125’e yükseltilmişti.

Ad valorem vergisi, vergilendirilen mal, hizmet veya varlığın değerine dayalı olarak alınan bir vergidir.

Çin ise, Devlet Konseyi Gümrük Tarifeleri Komisyonu’nun 2025 tarihli 4 No’lu Duyurusu ile belirlenen ABD menşeli ürünlere uygulanan ek ad valorem vergi oranını buna paralel olarak değiştirecek. Bu kapsamda, 90 gün boyunca bu verginin 24 puanı askıya alınacak, kalan yüzde 10’luk oran ise uygulanmaya devam edecek.

Böylece ABD, Çin mallarına uyguladığı gümrük vergilerini 90 gün için yüzde 145'ten yüzde 30'a, Çin, ABD mallarına uyguladığı gümrük vergilerini 90 gün için yüzde 125’ten yüzde 10'a düşürecek.

Ayrıca, Çin 9 ve 11 Nisan’da yayımlanan 5 ve 6 No’lu duyurularla uygulamaya konulan ABD menşeli ürünlerdeki değiştirilmiş ek ad valorem vergilerini de kaldıracak.

Çin, 2 Nisan 2025’ten bu yana ABD’ye karşı uygulamaya konulan tarife dışı önlemleri de askıya almak veya kaldırmak için gerekli tüm idari tedbirleri alacak.

Her iki taraf da bu önlemleri 14 Mayıs’a kadar uygulamayı taahhüt etti.

Ayrıca, ekonomik ve ticari ilişkiler konusundaki görüşmeleri sürdürmek üzere bir mekanizma kurulacak. Bu görüşmeler, tarafların mutabakatıyla dönüşümlü olarak Çin'de, ABD'de veya üçüncü bir ülkede yapılabilecek.