DOLAR 34,7999 0.27%
EURO 36,8294 -0.07%
ALTIN 2.942,590,29
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

17:43

AKŞAM'A NAMAZ VAKTİ

Fuji Dağı’nda Kar Yağışında Tarihi Gecikme
26 okunma

Fuji Dağı’nda Kar Yağışında Tarihi Gecikme

ABONE OL
13 Kasım 2024 12:30
Fuji Dağı’nda Kar Yağışında Tarihi Gecikme
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Japonya’nın Zirvesi: Fuji Dağı

Japonya’nın ulusal simgelerinden biri olan ve 3 bin 776 metre yüksekliğe sahip Fuji Dağı, ülkenin en yüksek noktası olarak bilinir. Yamanaşi ve Şizuoka eyaletleri arasında konumlanan bu dağ, bu yıl alışılmışın dışında bir doğa olayı ile gündemde.

130 Yıllık Rekor Gecikme

Bu yıl 7 Kasım’da Fuji Dağı’nın zirvesine düşen mevsimin ilk karı, 1894 yılından bu yana tutulan kayıtlara göre son 130 yılın en geç kar yağışı olarak tarihe geçti. Normalde ekim ayının başlarında görülen kar yağışında bu yıl yaşanan gecikme, daha önce 26 Ekim 1955 ve 26 Ekim 2016 tarihlerinde kaydedilen rekorları geride bıraktı. Geçen yıl ise dağın zirvesine ilk kar 5 Ekim’de düşmüştü.

Sıcaklıkların Etkisi

2024 yazının en sıcak yaz mevsimi olarak kaydedilmesinin ardından, uzmanlar Fuji Dağı’nın tepesindeki sıcaklıkların da ortalamaların üzerinde olduğunu belirledi. Tokyo İklim Merkezi ve Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA) İklim Uzmanı Kiyotoshi Takahashi, yaptığı açıklamada, eylül ve ekim aylarında Japonya çevresindeki batılı jet akımının daha kuzeyden aktığını ve güçlü soğuk hava kütlelerinin Fuji Dağı’nın güneyine doğru hareket edemediğini vurguladı.

İklim Değişikliği ve Belirsizlikler

Takahashi, bu durumun ilk kar örtüsünün gecikmesinin nedenlerinden biri olarak düşünülebileceğini fakat iklim değişikliği ile doğrudan ilişkisinin belirsiz olduğunu söyledi. Japonya’daki dağlarda ilk kar örtüsü, dağın zirvesinin JMA tarafından görsel gözlemlerle belirlendiğini ve günlük raporlandığını belirtti.

Küresel İklim Değişiklikleri

Güney Afrika’nın Johannesburg kentindeki Witwatersrand Üniversitesi’nden Coğrafya, Arkeoloji ve Çevre Çalışmaları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jasper Knight, Japonya’daki yaz ve sonbahar mevsimlerinin sıcak ve kurak geçtiğini, bu durumun da ilk karın gecikmesine neden olduğunu ifade etti. Atmosferin sıcak ve kuru olduğu zamanlarda kar yağışının oluşma ihtimalinin daha düşük olduğunu belirten Knight, yüzey sıcaklığının da yağan karın zemine yerleşme olasılığını azalttığını söyledi.

Japonya’nın Geleceği ve İklim Değişikliği

Knight, iklim değişikliğinin küresel ölçekte daha düzensiz hava modellerine yol açtığını ve bunun Japonya’yı da etkilediğini belirtti. Tokyo’da haziran ve eylül aylarında yaşanan sıcak hava dalgasının iklim değişikliği nedeniyle daha şiddetli hale gelmiş olabileceğine dikkat çekti ve ardından sel felaketlerinin yaşandığını hatırlattı.

  • Yüksek ve simgesel bir dağ olan Fuji Dağı’ndaki kar yağışının iklim değişikliğinden etkilenebileceğini vurguladı.
  • Mevcut koşullarda Japonya’nın aşırı hava olaylarından etkilendiğini ve bu durumun ilerleyen dönemlerde daha da kötüleşebileceği konusunda uyardı.

Japonya’nın özellikle batı Pasifik’ten gelen tayfunların etkisiyle sel ve toprak kaymaları yaşadığını belirten Knight, Fuji Dağı’nın bu tür etkilere maruz kaldığını ve kar yağışında meydana gelen gecikmenin insanları endişelendirdiğini ifade etti. İklim değişikliğinin sadece kar yağışında değil, yaşam ve altyapı üzerinde de riskler oluşturabileceğinin altını çizdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP