“Nature Mental Health” dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, ABD, Çin, İngiltere ve Avustralya’dan gelen bilim insanları, depresif bozukluk tanısı konmuş 12-25 yaş aralığındaki 440 genç üzerinde beyin incelemeleri yaptı. Bu çalışmada, depresyon tanısı konmuş gençlerin beyin taramaları, sağlıklı 370 kişinin beyin taramaları ile karşılaştırıldı.
Araştırmacılar, depresyon tanısı konan gençlerde beyin bölgeleri arasındaki iletişimde bazı aksamalar olduğunu belirledi. Bununla birlikte, bu aksamaların yetişkinlerdeki durumdan farklı olduğunu vurguladılar. Araştırmacılar, bu farklılıkların derecesi sayesinde depresyon seviyesinin tahmin edilebileceğini belirttiler.
Çalışmanın sonuçlarına göre, depresyon tedavisinde kullanılan transkraniyal manyetik stimülasyon (TMS) yöntemi yetişkin hastalarda etkin bir tedavi yöntemi olarak kabul edilirken, gençlerde aynı etkinliğin görülmediği ortaya çıktı. Araştırmacılar, bu bulguların gençlerde depresyonun beyindeki etkilerini anlamada önemli bir adım olduğunu ifade etti.
Araştırmanın baş yazarlarından Prof. Dr. Andrew Zalesky, Melbourne Üniversitesi Psikiyatri Bölümü’nden, “Yetişkinlerde gözlemlediğimiz bağlantı bozuklukları ile biraz örtüşme olmasına rağmen, sadece depresyonlu gençlerde gözlenen benzersiz devre bozuklukları da mevcut.” açıklamasında bulundu.
Profesör Zalesky, depresyon tedavisinde gençlerde etkili olabilecek beyin stimülasyonu gibi yöntemlerin yaygınlaştırılabilmesi için bu tedavilerin etkinliğini ve güvenliğini test etmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.
GÜNDEM
20 gün önceGÜNDEM
21 gün önceDÜNYA
24 gün önceGÜNDEM
24 gün önceGÜNDEM
28 gün önceYAŞAM
29 gün önceYAŞAM
11 Ekim 2024