Ulaşılabilir tedavi: antibiyotik
Antibiyotik nedir? Ne işe yarar?
Antibiyotik, bakterilere karşı aktifleşen antimikrobiyal bir madde olup, bakterileri öldüren veya vücutta büyümelerini yavaşlatan bir dizi güçlü ilaç grubuna verilen isimdir. Hastalık sürecinde antibiyotikler bakterilerdeki hayati süreçleri bloke ederek çalışır. Bakterileri öldürüp veya yayılmasını durdurmayı amaçlayan antibiyotikler bu sayede vücudun doğal bağışıklık sisteminin enfeksiyonla savaşmasına yardım eder.
Antibiyotikler, bakterilere karşı etkili bir tür antimikrobiyal madde olup, bakteri, mikrop ve parazitlerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi etmek veya önlemek için kullanılan ilaçlardır. Antibiyotikler boğaz ağrısı ve idrar yolu enfeksiyonları başta olmak üzere enfeksiyona bağlı birçok hastalıkta devreye girer. Unutulmamalıdır ki antibiyotikler yalnızca bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların önlenmesinde etkilidir. Virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar için doğru bir tedavi değildir.
Hasta olunca hemen antibiyotik kullanılmalı mı?
Hastalandığımızda hemen ilaçlara sarılırız. Hatta o kadar ilaçlara bağlanırız ki bu, gereksiz ilaç kullanımına kadar gider. Özellikle de antibiyotikleri çok severiz! Tüm dünya için ‘öldürücü’ olarak nitelendirilen antibiyotikler gereksiz kullanılır. Türkiye, gereksiz antibiyotik kullanımında Avrupa birincisi. Grip olduğumuzda yanlış bir tedavi olduğunu bilsek bile antibiyotiğe yöneliriz. Oysa bilimsel çalışmalar, gereksiz antibiyotik kullanımı durumunda vücudun mikroplarla savaşma yeteneğinin azalmaya başladığını, bağışıklık sisteminin zayıfladığını, birçok ciddi hastalığa yol açabildiğini hatta vücutta bakterilerin antibiyotiğe karşı direnç kazanması sonucu ölümcül tabloya bile neden olabildiğini ortaya koyuyor. Grip veya nezle olduğunuzda antibiyotik almak yerine, hasta olmadan bağışıklık sisteminizi güçlendirmek doğru olandır.
Gribe karşı doğal antibiyotik: Kefir
Kefir, hele de mikropların kol gezdiği sonbahar ve soğuk kış günlerinde vücut direncini artırmada bire bir.
Sarımsak çiğ tüketilmesi halinde antibiyotik özelliği açığa çıkar. Binlerce yıldır birçok tıbbi amaçla kullanılan besin sarımsağın bakteri, mantar ve virüsleri yok etme kapasitesi 19’uncu yüzyılda Louis Pasteur’ün araştırmalarıyla da doğrulanmış.
Turp, içerisindeki zengin C vitamini, folik asit, fosfor ve yüksek diyet lifi sayesinde tam bir sağlık kaynağı. Çok güçlü bir antioksidan olan turp, soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele eder.
Direk ilaçlara sarılmadan önce daha doğal olan besinlerden sağlığa kavuşma şansı daha fazladır.
Antibiyotik Formları Nelerdir?
Bakterilerle savaşma konusunda etkili bir ilaç grubu olan antibiyotikler hap, enjeksiyon veya topikal şekilde kullanılır.
Antibiyotik hapları
Tablet veya kapsül şeklinde olan antibiyotik hapları, mevcut hastalığın şiddetine göre tedavi amaçlı kullanılır.
Antibiyotik enjeksiyonları
Ciddi ve tehlike arz eden enfeksiyonlarda damar yoluyla antibiyotik enjeksiyonları tercih edilebilir.
Antibiyotikli krem
Özellikle ciltte meydana gelen enfeksiyonlar için antibiyotikli krem, losyon, sprey veya damla kullanılır.
Antibiyotiğin reçete edildiği bakteriyel enfeksiyonlar şu şekildedir:
Enfeksiyon kaynaklı boğaz ağrısı
İdrar yolu enfeksiyonu
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar
Boğmaca öksürüğü
Menenjit
Bakteriye bağlı sepsis
Cilt enfeksiyonları
Diş enfeksiyonları
Konjonktivit
Endokardit
Yukarıda yer alan bakteriyel enfeksiyon kaynaklı hastalıkların tedavisinde doktor tarafından antibiyotik reçete edilir.
Antibiyotik Faydaları Nelerdir?
Antibiyotik kullanımı vücuttaki bakterileri temizler, hastalığın belirtilerini azaltır, iyileşme sürecini hızlandırır, enfeksiyonun başkalarına yayılmasını engeller ve daha sonrasında ortaya çıkabilecek ciddi hastalıklara karşı koruyucu görevi üstlenir.
Antibiyotik Hangi Durumlarda Kullanılmaz?
Antibiyotikler bakteriyel kaynaklı enfeksiyonların tedavisinde kullanıldığı için virüs kaynaklı hastalık veya enfeksiyonlar için yarar sağlamaz. Grip, nezle, soğuk algınlığı, bronşit, virüs kaynaklı sinüs enfeksiyonu, bazı kulak enfeksiyonları, mide gribi ve koronavirüs bunlara örnek olarak verilebilir.
Antibiyotiğin kullanılmadığı virüs kaynaklı enfeksiyonlar şöyledir:
Grip
Soğuk algınlığı
Bronşit
Virüs kaynaklı sinüs enfeksiyonu
Bazı kulak enfeksiyonları
Mide gribi
Koronavirüs
Antibiyotik Yan Etkileri Nelerdir?
Yaygın olmasa da antibiyotik kullanımı sonrası ortaya çıkabilen şiddetli belirtiler ise şöyledir:
Kurdeşen
Hırıltılı öksürük
Nefes almada zorluk
Baş dönmesi
Ani tansiyon düşüklüğü
Kalp atışında hızlanma
Antibiyotik ishal yapar mı?
Antibiyotiğin yan etkilerinden biri de ishaldir. Bu süreçte ishale rastlanırsa doktorla iletişime geçilmeli ve gerekirse antibiyotik kullanımı bırakılmalıdır.
Kimler antibiyotik kullanamaz?
Daha önce kullanılan herhangi bir antibiyotiğe karşı alerjik reaksiyon göstermiş kişiler için antibiyotik bir risk teşkil edebilir ancak bu durum söz konusu olsa ilgili kişiler için de uygun antibiyotikler reçete edilebilir.
Antibiyotik kaç günde etki eder?
Antibiyotikler, kullanımı sonrasındaki birkaç saat içerisinde etkisini gösterir. Enfeksiyonun ortaya çıkardığı belirtiler ise genellikle birkaç gün içinde kaybolur ve iyileşme süreci başlar.
Antibiyotik boğaz ağrısına iyi gelir mi?
Boğaz ağrısı eğer bakteri kaynaklı bir enfeksiyon sonucu meydana geldiyse antibiyotikler işe yarar. Bu süreçte antibiyotik kullanımının kesinleşmesi için boğaz ağrısının kaynağı bulunmalı ve doktor kontrolünde gerekiyorsa antibiyotik kullanımına başlanmalıdır.
Hamilelikte antibiyotik kullanılır mı?
Hamilelikte kullanılması güvenli bazı antibiyotikler vardır. Bunun kararı doktor tarafından verilir ve anne adayı için uygun bulunan antibiyotikler kullanılabilir.
GÜNDEM
26 dakika önceYAŞAM
21 saat önceYAŞAM
5 gün önceGÜNDEM
5 gün önceGÜNDEM
7 gün önceGÜNDEM
11 gün önceDÜNYA
15 gün önce